Illóolajokkal az alvászavarok ellen

Időnként gyorsan és lazán el akar merülni egy gyönyörű álomban, és elfelejteni a mindennapokat? A kutatók azt találták, hogy az illatok, különösen az illóolajok, érzelmileg színesíthetik álmainkat alvás közben. 

A kellemesen szagló illatos anyagok szebbé teszik az álmunkat, míg a rossz szagú rémálmok ösztönöznek minket. Bemutatunk néhány természetes illatot, amelyekkel még pihentetőbb alvást tapasztalhat meg, és hatékonyan küzdhet az alvászavarok ellen.

Hogyan működnek az illóolajok?

Egy dolog előre: Az alapvető illatanyagok összetett fizikai hatását még nem vizsgálták teljes mértékben. De egyre világosabb és differenciáltabb. A kutatók most egyetértenek abban, hogy az orr szagló nyálkahártyájában található illóolajok impulzusokat váltanak ki a receptorokon keresztül. Ezek az impulzusok eljutnak az agy limbikus rendszerébe, ahol az érzelmek az idegcsatornákon keresztül felmerülnek.

A gyakorlati alkalmazásban ez azt jelenti, hogy az olajok helyett valódi gyógynövényeket használhat ugyanazon hatás kiváltására. Csak a hatás intenzitása koncentrálódik jobban a már feldolgozott illóolajokban, mint az eredeti gyógynövényben. Fürdőkben vagy inhalátorokban a koncentráció is alacsonyabb, mivel az illatoknak az orrnyálkahártyán keresztül történő felszívódása mellett az olaj legkisebb molekulái a bőrön keresztül jutnak el a véráramba.

Melyik illóolaj nyugtató hatású?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a levendulaolaj elősegíti az egyensúlyt, ellazító és nyugtató hatása van. Így az esszenciális levendulaolaj tökéletes, ha lefekvés előtt egy aroma lámpát teszünk egy kis vízzel, vagy egy szövetdarabra csepegtetjük, és az ágy mellé tesszük. Alternatív megoldásként friss vagy szárított levendulát tehet az ágy mellé vagy szövetpárnába a párna alá.

A jázmin és a Gardenia acetal is, egy illatos jázmin anyag azt mondja neked, hogy ugyanazon receptorokhoz fordul az agyban, mint például a barbiturátok és a benzodiazepinek, és ezáltal elősegítik az alvást és szorongást.

Ezenkívül a citromfű harmonizáló illata bevált otthoni gyógymód a stressz, idegi feszültség, melankólia és depresszió okozta alvászavarok enyhítésére. Ugyanez vonatkozik a rózsaszirom vagy a rózsafa általában drága illatára, amelynek aromái ellensúlyozzák a stresszt és szorongást, a depressziót, a feszültséget, az érzelmi ingadozásokat és a kedvetlenséget.

A rózsához hasonlóan a Ylang Ylang, a Fülöp-szigetekről és Indonéziából származó annone növény egzotikus illata is hozzájárul a kikapcsolódáshoz. Ezenkívül a Ylang Ylang segít ideges nyugtalanság, szorongás, egyensúlyhiány és alvászavarok esetén.

Az eukaliptusz kámforszagú friss illatával megtisztítja a légutakat. Ezért az eukaliptusz illóolaj ideális a megfázás okozta eldugult légutak felszabadítására is. Az oxigénhiány megnehezítheti az elalvást. Az eukaliptusz segít itt.

Aromaterápia alvászavarok esetén

Alvási rendellenességek esetén a célzott illatanyagokkal végzett aromaterápia csodákra képes, és különösen segít az alvási szakaszban. A fent említett illóolajok nagyszerűek az álmatlanság aromaterápiájában, és számos módon felhasználhatók.

Aromás fürdő

Az illóolajok még lefekvés előtt kifejezetten az alvási problémák ellen hatnak. A meleg fürdők vagy az alapvető illatanyagokkal ellátott masszázsok például kellemesek és elősegítik az alvást. Házi készítésű aromás fürdőhöz egyszerűen csak 5-7 csepp levendulaolajat adjon a fürdőkádhoz, az illatok a meleg hőmérsékleten optimálisan fejlődhetnek és biztosíthatják a mély relaxációt.

Aromapárna

A kis párnák vagy táskák ideálisak illatanyag-hordozóként, és közvetlenül az ágyban oszthatók el. Töltse meg párnáját szárított gyógynövényekkel, például levendulával vagy citromfűvel, és csepegtesse rá kedvenc esszenciális illatát. Az aromapárnák egyébként nagyon hatásosak megfázás vagy krónikus légúti fertőzések esetén is.

Aromalámpák és diffúzorok

Az aromalámpák nagyon egyszerű és népszerű módszerek a pihentető illat hozzáadására az egész hálószobába. Ezt meg lehet tenni egy illatlámpa, egy egyszerű tál vízzel és illatolajjal, egy csurom papírzsebkendő vagy néhány illatcsepp formájában közvetlenül a párnán.

Készítsen esszenciális masszázsolajat saját maga

Egy egyszerű, házi masszázsolajhoz keverjen el néhány csepp illóolajat 50 ml mandulaolajjal. Természetesen ezt a receptet tetszés szerint módosíthatja, és például a mandulaolaj helyett szezámolajat vagy jojobaolajat használhat. Az illóolaj választásának sincsenek korlátai.

Amire feltétlenül ügyelni kell az illóolajok használatakor

Az illóolajok pozitív hatással lehetnek érzelmeinkre, és elősegíthetik a testi és lelki jólétet. De légy óvatos: Éppen ezért fontos, mint más gyógyszereknél is, betartani néhány alapvető szabályt azok használatakor. Az illóolajok károsak is lehetnek, ha nem helyesen használják őket: az eukaliptusz, a zsálya vagy a rozmaring például úgynevezett ketonokat tartalmaz, amelyek helytelen használat esetén károsíthatják a májat.

A legjobb, ha egy szépségápolási szünet előtt szakértői tanácsot kap, és gyengébb minőség nélkül teheti meg. Ez különösen igaz, ha olajokat akarunk érintkezésbe hozni a bőrrel: A hígított olajok nem ártanak neki, a tiszta olajok viszont erősen irritáló képességük miatt gyorsan problémásak és allergiás reakciókat válthatnak ki, legrosszabb esetben akár kémiai égési sérüléseket is. Ha aromákkal akarja kezelni a bőrét, akkor saját maga kísérletezése helyett válasszon egy tesztelt illóolajokkal ellátott ápoló szériát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések