Hogyan működnek az illóolajok?

Az illóolajokat széles körben használják az aromaterápiában, amely az alternatív gyógyászat egyik formája.

Néhány kapcsolódó egészségügyi állítás azonban ellentmondásos.

Mik az illóolajok?

Az illóolajok a növényekből kivont vegyületek. Az olajok megragadják a növény illatát és aromáját, más néven "esszenciát". Az egyedi aromás vegyületek mindegyik illóolajnak megadják a jellegzetes esszenciáját.

Az illóolajokat desztillációval (gőz és / vagy víz alkalmazásával) vagy mechanikai eljárásokkal, például hidegen sajtolással nyerik. Az aromás vegyszerek kivonása után hordozóolajjal kombinálva készen áll a használatra kész termék előállítására.

Az olajok készítésének módja azért fontos, mert a kémiai eljárásokkal nyert illóolajokat nem tekintik igazi illóolajoknak.

Hogyan működnek az illóolajok?

Az illóolajokat leggyakrabban az aromaterápia gyakorlatában alkalmazzák. Vagy belélegzik, vagy hígítják, majd a bőrre dörzsölik. Az illóolajokban található vegyi anyagok számos módon kölcsönhatásba léphetnek a testeddel. A bőrre kerülve egyes növényi vegyi anyagok felszívódnak.

Úgy gondolják, hogy bizonyos módszerek javíthatják az abszorpciót, például melegséggel vagy a test különböző területein történő alkalmazással. Ezen a területen azonban kevés a kutatás.

Az illóolajokból származó aromák belélegzése stimulálhatja limbikus rendszerének azon területeit, amely az agy része, amely szerepet játszik az érzelmekben, a viselkedésben, a szaglásban és a hosszú távú memóriában.

Érdekes módon a limbikus rendszer erősen részt vesz az emlékek kialakításában. Ez részben megmagyarázhatja, hogy az ismert szagok miért válthatják ki az emlékeket vagy az érzelmeket.

A limbikus rendszer szerepet játszik bizonyos öntudatlan fiziológiai funkciók, például a légzés, a pulzus és a vérnyomás szabályozásában is. Vannak, akik azt állítják, hogy az illóolajok ilyen módon fizikai hatással lehetnek a testedre.

Ezt azonban a vizsgálatok még nem erősítették meg.

Illóolajok egészségügyi előnyei

Széles körű használatuk ellenére kevés tudni az illóolajok hatékonyságáról az egészségügyi problémák kezelésében.

Íme néhány olyan általános egészségügyi probléma bizonyítéka, amelyek kezelésére az illóolajokat és az aromaterápiát alkalmazták.

Stressz, szorongás, depresszió ellen

Becslések szerint a stresszt és szorongást átélő emberek 43% -a valamilyen alternatív terápiát alkalmaz az állapotának megsegítésére.

Ami az aromaterápiát illeti, a kezdeti tanulmányok nagyon pozitívak voltak. Sokan bebizonyították, hogy egyes illóolajok illata kiegészítõ terápiaként szolgálhat a szorongás és a stressz kezelésére.

A vegyületek szaga miatt azonban nehéz elvakult vizsgálatokat végezni és kizárni az elfogultságot. Emiatt az illóolajok stressz- és szorongásoldó hatásainak számos áttekintése nem volt meggyőző.

Érdekes, hogy az illóolajok használata masszázs során segíthet a stressz enyhítésében, bár a hatások csak a masszázs alatt maradhatnak fenn.

A több mint 201 tanulmány nemrégiben készült áttekintése szerint csak 10 volt elég robusztus az elemzéshez. Azt is megállapította, hogy az aromaterápia hatástalan a szorongás kezelésében.

Fejfájás és migrén

Az 1990-es években két kicsi tanulmány megállapította, hogy a borsmentaolaj és az etanol keverékének a résztvevők homlokán és halántékán történő megkenése enyhítette a fejfájást.

A legújabb tanulmányok pozitív fejfájási hatásokat is találtak, amikor a borsmenta és a levendulaolajat a bőrre kenik.

Azt is felvetették, hogy a kamilla és a szezámolaj keverékének alkalmazása a halántékra hatékony lehet a fejfájás és a migrén kezelésében. Ez egy hagyományos perzsa fejfájás elleni gyógyszer.

Ehhez azonban magasabb színvonalú tanulmányokra lesz szükség.

Alvás és álmatlanság

A levendulaolaj illatának pozitív hatása van az alvás minőségére a szülés utáni nőknél és a szívbetegekben.

Egy áttekintés 15 vizsgálatot végzett az illóolajokkal és az alvással kapcsolatban. A vizsgálatok többsége kimutatta, hogy az olajok (főleg a levendula) illata pozitív hatással volt az alvási szokásokra.

A gyulladás csökkentése

Azt javasolták, hogy az illóolajok segíthetnek a gyulladásos állapotok leküzdésében. Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Az egyik egérvizsgálat megállapította, hogy a kakukkfű és az oregano illóolajok kombinációjának elősegítése elősegítette a vastagbélgyulladás remisszióját. Két kömény- és rozmaringolajjal végzett patkányvizsgálat hasonló eredményeket talált.

Azonban nagyon kevés emberi tanulmány vizsgálta ezeknek az olajoknak a gyulladásos betegségekre gyakorolt ​​hatását. Hatékonyságuk és biztonságosságuk nem ismert.

Antibiotikumok és antimikrobiális szerek

Az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok térnyerése felkeltette az érdeklődést más olyan vegyületek megtalálása iránt, amelyek képesek leküzdeni a bakteriális fertőzéseket.

Az illóolajokat, mint például a borsmenta és a teafaolajat, kémcsövekben alaposan megvizsgálták antimikrobiális hatásuk szempontjából. Valójában pozitív eredményeket mutattak.

Bár a kémcső vizsgálat eredményei érdekesek, nem feltétlenül tükrözik a testében zajló eseményeket. Nem bizonyítják, hogy bármelyik illóolaj képes hatékonyan kezelni az emberek bakteriális fertőzéseit.

Nyugtató hatás

Mindenkinek meg kellett volna találnia az életében, hogy az illatok befolyásolják érzelmeinket és közérzetünket.
Az infraszaunába való felhasználáshoz különféle illataok léteznek, amelyek még kellemesebbé teszik a wellness élményt. 
A levendulának nagyon nyugtató hatása lehet, különösen a stresszes téli vagy karácsonyi szezonban, míg a rozmaring stimulálja az idegrendszert és elősegíti a koncentrációt.

Egyéb felhasználások

Az illóolajok az aromaterápián kívül számos felhasználási lehetőséggel rendelkeznek. Sokan használják otthonuk illatosítására vagy olyan dolgok felfrissítésére, mint a mosoda. Természetes illatként használják házi kozmetikumokban és kiváló minőségű természetes termékekben is.

Tanulmányok kimutatták, hogy egyes olajok, például a citronella, körülbelül 2 órán keresztül hatékonyan elriasztanak bizonyos típusú szúnyogokat. A védelmi idő akár 3 óráig is meghosszabbítható, ha vanillinnel kombinálva alkalmazzák.

Az illóolajok tulajdonságai arra is utalnak, hogy némelyiket ipari felhasználással meg lehet hosszabbítani az élelmiszerek eltarthatósági idejét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések