A sáfrányolaj gyógyító hatásai

A pórsáfrányolajat a pórsáfrány vagy a sáfrány bogáncs magjából nyomják. Ez a bogáncsszerű, lágyszárú növény Egyiptomból származik, és ma Indiában, az USA-ban és Mexikóban termesztik. A másfél méter magas növény élénkvörös-sárga virágai miatt sáfránynak köszönheti nevét.

Ezekből nyerhető a karthamin festék, más néven sáfrányvirág. Használhat hidegen sajtolt sáfrányolajat étolajként a konyhában. Ha forrón préselik, akkor műszakilag használható olaj. Más növényi olajokhoz képest a pórsáfrányolaj linolsavtartalma 78-81 százalék. 

Az ilyen telítetlen zsírsavak nagyon fontosak ahhoz, hogy a testet ellátják omega-3 és omega-6 zsírsavakkal. Köztudott, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag étrendnek egészségügyi előnyei vannak. Ezek a zsírsavak nemcsak gyulladáscsökkentők, hanem az emberi testben zajló számos folyamatban is részt vesznek. Új kutatások szerint a pórsáfrány gyógyászati ​​lehetőségei még nem merültek ki.

Sáfrányolaj kivonása

A pórsáfránynak négy-öt hónapos tenyészidőszakra van szüksége, mielőtt augusztus és szeptember között betakaríthatnák. Barna elszíneződött, száraz levelek és néhány élénkpiros virágú fej jelzi a betakarítás idejét. 

A kombájnok segítségével a magokat betakarítják a pórsáfrányolaj előállításához. Ehhez közepes sebességgel halad, és a növények felső szárterületén vág, ahol a magok vannak. A magok leszedése után azonnal meg kell szárítani 50–60 Celsius fokon. Csak akkor kezdheti meg a bogáncsmag tisztítását.

Mielőtt a tényleges olajpréselés megkezdődhetne, a bogáncsmagnak néhány hónapig száradni kell. Ehhez alacsony nedvességtartalom és hűvös tárolási hőmérséklet, valamint kevés nemkívánatos idegen anyag szükséges. Ezen túlmenően garantálni kell a megfelelő levegő- és hőcserét. A tényleges préselés előtt a magoknak mentesnek kell lenniük a héjától. 

A préselés típusa a sáfrányolaj céljától függ. Szeretne étolajatnagy mennyiségű linolsavval kapjuk, majd hidegen sajtolunk. Ha ipari célokra van szüksége, akkor melegpréselés történik. Az eredmény egy műszakilag használható olaj, magas olajsavtartalommal. A nyersolajra jellemző a karcos íz. Ezért részben finomítani kell.

A pórsáfrányolaj hatása

Mindezek a pórsáfrányolajban található anyagok támogatják a gyógyító képességeket, biztosítják a koleszterinszint csökkentését és erősítik az immunrendszert. A vírusok és baktériumok elkerülhetők, ha rendszeresen szedik őket. 

A pórsáfrányolaj magas linolsavtartalma miatt különösen hatékony a szív- és érrendszerben. Az olaj pozitív hatással lehet ízületi fájdalmakra, vagy zúzódásokra és ficamokra is. A fájdalom enyhül és a duzzanat csökken. 

Mivel a pórsáfrányolaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, mindenképpen meg kell említeni az olaj pattanások vagy bőrbetegségek esetén történő alkalmazását. A pórsáfrányolaj is hatékony segítség lehet a hajhullás ellen. A testápoló termékek ezt az olajat használják sejtmegújító hatása szempontjából.

A sáfrányolaj alkalmazási területei

A pórsáfrányolaj egészséget elősegítő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságai miatt elsősorban orvosi és kozmetikai területeken használják. A pórsáfrányolaj számos összetevője lehetővé teszi számos betegség gyógyszereként történő alkalmazását. A hatást különféle klinikai vizsgálatok bizonyították.

Sáfrányolaj a vér tisztítására

A vér nemcsak a test létfontosságú része, hanem tápanyagokkal és oxigénnel is ellátja. Fontos, hogy a máj és a vesék megtisztítsák a vért a mérgező anyagoktól. Előfordul azonban, hogy a szerveknek nem sikerül önmagukban eltávolítani a felesleges szennyező anyagokat. 

Különösen a műtétek, a trombózis, az antibiotikumok szedése, a magas vérnyomás, a májbetegségek, a keringési problémák vagy a vér- és vénás torlódások után meg kell tisztítania a vérét egy pórsáfrányból készült teával, amely az egyik leghatékonyabb méregtelenítő szer.

Évente egyszer négy-hat hétig profilaktikus vértisztítási rendet kell alkalmaznia. Ehhez ajánlott minden nap meginni egy-két csésze bogáncs teát. A bogáncs tea csak akkor fejleszti vértisztító tulajdonságait, ha ráöntötte és tíz percig áztatta. A teaivás mellett figyelmet kell fordítania az egészséges étrendre is. A vértisztítási rendszer során jobb, ha az állati zsírokat elhagyja. A bőr sáfrányolajjal történő rendszeres fogmosása és masszírozása serkenti a vérkeringést és a bőr légzését.

Sáfrányolaj a szív erősítésére

A szív az a szerv, amely nélkül nem lehet túlélni. Ezért nagyon fontos a védelme és e szerv öregedésének lassítása. Folyamatosan, éjjel-nappal ver. Fáradt lehet, ahogy öregszik. És ha egészségtelenül is eszik, dohányzik, alkoholt fogyaszt vagy gyakran stressznek van kitéve, akkor a szív öregedése gyorsan halad. 

A kardiovaszkuláris rendszer betegségei vagy a szívrohamok gyakran ennek következményei. A szív életének meghosszabbítása érdekében a helyes légzés és az egészséges életmód mellett létfontosságú anyagokat és tápanyagokat is kell fogyasztania.

A pórsáfrány olyan növény, amely szíverősítő kivonatokat tartalmaz, amelyet tudományos vizsgálatok bizonyítottak. Ezek az összetevők megtalálhatók a pórsáfrányolajban is. Ezen anyagok egy része nitrogén-oxiddá alakul a szervezetben. Ennek eredménye a szív megújulása. 

Mivel a nitrogén-oxid termelése 40 éves kortól csökken, a nitrogén-oxid átalakításához a megfelelő kiindulási anyagokra van szükség. Ezeket pórsáfrányolaj fogyasztásával juttathatja testébe, étkezési olaj formájában is a konyhában. A sáfrányos hatóanyagok kapszulák vagy por formájában gyógyszertárakban is beszerezhetők.

Sáfrányolaj az arteriosclerosis ellen

Statisztikai szempontból a halál egyik leggyakoribb oka az arteriosclerosis. Artériás betegség, amely az érfalak megkeményedésével és meszesedésével jár együtt az artériák koleszterin-, zsírsav- és kalciumtartalma, valamint a vérzsírok és a kötőszövet lerakódása miatt. Ez alattomos betegség, amely nem mutat tüneteket. Gyakran vezet agyvérzéshez vagy szívrohamhoz. 

Ennek az érbetegségnek az okai a cukorbetegség, a hiperlipidémia, az elhízás és a helytelen étrend. De a stressz, a dohányzás és a genetikai tényezők is kiválthatják az arteriosclerosis-t. De ha megváltoztatja étrendjét és rengeteget mozog, akkor ellensúlyozhatja a betegséget. Az olyan sportok, mint az úszás, a kocogás, a gyaloglás, a kerékpározás, de a séták is ideálisak erre és az arteriosclerosis kialakulásának kockázatára,

A sáfrányolajban található antioxidáns telítetlen olajsavak a koleszterinszint csökkentésével megakadályozzák az érelmeszesedést is. De ezeknek gyulladáscsökkentő hatása is van, és a szervezetben a vérben lerakódható zsírok lebomlanak. A sáfrányolaj magas E-vitamin-tartalma csökkenti a szervezet oxidatív stresszét. Ez megakadályozza a sejtkárosodást, amelynek másodlagos betegsége az arteriosclerosis.

Pórsáfrányolaj gyermekgyógyászati ​​panaszok esetén

Az agyi rendellenességek, a demencia, az intelligencia csökkenése, az érzékszervek korlátai, az egyensúlyzavarok és a szédülés, de a szöveti folyadék elvesztése és az inkontinencia is olyan betegség, amelyet az életkor előidéz, és geriátriai panaszoknak nevezzük. 

Ezeket az időskori szindrómákat gyakran nagyon későn kezelik, mert nagyon lassan és alattomosan jelentkeznek. Sok idős ember szenved ezeket a betegségeket. Az elővigyázatosság, a sok testmozgás és az alternatív gyógyászat választása jelentősen csökkentheti ezeket a tüneteket.

A pórsáfrányolaj gyulladáscsökkentő és gyógyító hatású. A sáfrány már a 11. században gyógyszerré fejlődött az ázsiai fitoterápiában. A virágok és a magok összetevőit kifejezetten geriátriai panaszok esetén használja. A pórsáfrány tea, a pórsáfrányolaj kapszula és a pórsáfránypor pedig segít a hát- és ízületi fájdalmak esetén. 

A gyulladáscsökkentő hatóanyagok nemcsak az immunrendszert és a szívet erősítik, hanem a pórsáfrányolaj szedésével is ellensúlyozzák az életkorral összefüggő betegségeket. Artériás elzáródások esetén az olaj megkönnyebbülést nyújt a lábain. Mivel a pórsáfrányos készítményeket habozás nélkül lehet bevenni, tanácsos a kapszulát vagy a port bevenni reggel és este étkezés közben.

Alacsonyabb koleszterinszint pórsáfrányolajjal

Ha hosszabb ideig emelkedett a koleszterinszint, az károsíthatja az egészségét. Ennek oka az, hogy a koleszterin a vérben és az érfalakon ülepedik meg. Ez súlyos szív- és artériás betegségeket eredményezhet. Ezenkívül a fehérvérsejteket vonzza az LDL-koleszterin, ami miatt az erek megvastagodnak és beszűkítik az ereket. 

Ez csökkent véráramlást és keringési rendellenességeket eredményez. Az artériák meszesednek, és a szervek nem rendelkeznek elegendő vérrel. Ennek jelei lehetnek homályos látás és szédülés, később mellkasi fájdalom jelentkezhet. A szív ellenálló képessége is korlátozott. A csökkent véráramlás miatt fennáll a sejtek és szövetek pusztulásának veszélye.

A testmozgás és az étrend alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendre történő változtatása mellett akár 30 százalékkal is csökkentheti a magas koleszterinszintet. A régi viselkedési minták, például a dohányzás, a testmozgás hiánya és a stressz elvetése szintén lépés a koleszterinszint kontrolljának visszaszerzése felé. 

A telítetlen zsírsavak és a linolsav, például a sáfrányolajban találhatók, szintén csökkentik a koleszterinszintet, mert zsírtalanító hatásúak. Ha meg akarja előzni a magas koleszterinszintet, a pórsáfrányolaj kiváló. Azonban a kiegyensúlyozott étrend részeként használja más növényi olajokkal, például napraforgóolajjal vagy kenderolajjal felváltva.

Sáfrányolaj pattanások és ekcéma ellen

Pubertás serdülőknél és fiatal felnőtteknél gyakran láthatja, hogy a bőrük, különösen az arcon, nagyon zsíros és pattanások, mitesszerek vagy pustulák borítják. A nyak, a hát, a felkar vagy a hasítás is gyakran érintett. A betegség kialakulásának oka lehet az oldószerek és kozmetikumok kezelése, de a gyógyszeres kezelés is. 

A faggyúmirigy pattanásokként ismert betegsége. Ennek a betegségnek az oka a hormonális egyensúly megváltozása. Ezenkívül a talkum termelését a bőrben található androgének serkentik. A pattanások olyan állapotok, amelyek a legtöbb esetben önmagában elmúlnak.

Az ekcéma tünetei a gyulladt bőr, amelyet viszketés és bőrpír kísér. Hólyagosodás is lehetséges, de nincs fertőzésveszély. Ekcémát kaphat az ételekkel, tisztítószerekkel vagy kozmetikumokkal szembeni allergiás reakcióktól, de genetikai hajlamtól is.

Mivel a gyulladt bőr, például a pattanások és az ekcéma esetében, érzékeny a baktériumokra és gombákra, érdemes kihasználnia a pórsáfrányolaj előnyeit. Majdnem 80 százalékos linolsavtartalmával gyulladáscsökkentő és zsírtalanító hatású. A pórsáfrányolajat a bőr érintett területeire kenik, ahol felszívódik a bőr felszínébe, és ismét szabályozza a talkumtermelést. A szennyeződések terjedését ellensúlyozzák, és a gyógyulási folyamatot pozitívan befolyásolják.

Sáfrányolaj sütéshez

Nem kérdés, hogy egy ilyen kiváló minőségű étolaj, mint a dióízű sáfrányolaj, a konyhában honosodott meg. Azonban, ha azt tervezi, hogy használja a főzéshez, akkor néhány dologra figyelnie kell. A pórsáfrányolaj nem hőálló, és soha nem szabad 150 Celsius fok fölé melegíteni. Bár nagyon alkalmas hideg és meleg ételek elkészítésére, nem szabad pörkölni és rántani. Egyrészt elveszítené az ízét, másrészt fennáll annak a veszélye, hogy kigyullad. Pároláshoz vagy főzéshez azonban felhasználhatja. Finom szószok vagy saláták készíthetők sáfrányolajjal is. Alkalmas zöldségek, burgonya és tészta tálalására is. A pórsáfrányolaj nemcsak jó ízt és gyönyörű színt ad.

Mire figyeljünk sáfrányolaj vásárlásakor?

Ha sáfrányolajat akar vásárolni, akkor hidegen sajtolt, organikusan termesztett sáfrányolajat válasszon, mivel az minden hatóanyagot tartalmaz. Ezért figyelnie kell a „finomítatlan” vagy „finomítatlan” kifejezésekre. A diós, enyhe íz és a tiszta-sárga szín is meggyőző. 

Mivel a pórsáfrányból származó kiváló minőségű pórsáfrányolaj nagyon fényérzékeny, sötét üvegben kell megvásárolnia, és hűtőszekrényben kell tartania. Ezenkívül a pórsáfrányolaj folyékony marad a hidegben. Ezért nem szabad a kályha vagy az ablak közelében elhelyezni. Ha a sáfrányolajat megfelelően tárolja és betartja a gyártó utasításait, akár egy évig is használhatja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések