Hesperidin: A citrusfélék bioflavonoidja, amely támogatja az agyat és a szívet


Ha a citrusfélékben található hasznos tápanyagokra gondolunk, mint például a narancs , valószínűleg a C-vitamin jut eszünkbe. A citrusfélék azonban sok más védőanyagban is gazdagok, amelyek közül az egyiket hesperidinnek hívják.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a hesperidin? Kiegészítő formában alkalmazva gyakran használják a gyulladás elleni védekezésre , az egészséges vérnyomás elősegítésére és az erek védelmére a károsodásoktól.

A hesperidin egyéb előnyei közé tartozik az immunrendszer támogatása, a rák elleni küzdelem és a menopauza tüneteinek kezelése.

Mi az a hesperidin?

A hesperidin egyfajta antioxidáns, az úgynevezett bioflavonoid . Pontosabban, flavonnak tekintik , amely a flavanoidok egyik típusa.

A flavonoidok a különféle növényi alapú vegyületek csoportja, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben nagyon bőségesek. Ezek a vegyületek az antioxidánsok nagyobb csoportjába tartoznak, az úgynevezett polifenoloknak .

A hesperidin túlnyomórészt a citrusfélékben található meg , és más antioxidánsokhoz hasonlóan jó gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és pozitív hatással van az immunrendszer működésére, mivel szabad gyököket eltávolító képessége van. A flavanoidok számos más védőhatást is kifejtenek, például antihiperglikémiás, antihiperlipidémiás és rákellenes hatásúak.

Ezt a vegyületet nemcsak citrusfélékből szerezheti be, hanem kiegészítő formában is megtalálható, és bizonyos gyógyszerekhez hozzáadható. Ezekben a formákban nagy mennyiségben izolálják a citrusfélék, például a narancs és a citrom héjától .

A Daflon egy olyan termék, amely ilyen típusú flavonoidokat tartalmaz. Ez egy mikronizált tisztított flavonoid frakció, amely 90% diosmint (egy másik flavonoid) és 10% hesperidint tartalmaz.

A Laboratoires Servier nevű cég készítette, és főleg Európában használják, általában visszér, rossz keringés és aranyér kezelésére.

Előnyök / felhasználások

Kimutatták, hogy a hesperidinnek számos jótékony hatása van, például:

  • rákellenes
  • vérnyomáscsökkentő
  • vírusellenes
  • antioxidáns
  • antidiabetikus
  • májvédő
  • gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Bár ezt a vegyületet még nem vizsgálták olyan kiterjedten, mint néhány más bioflavonoidot, okkal feltételezhetjük, hogy a hesperidin előnyei magukban foglalhatják a következő állapotok kezelésének képességét:

  • Magas vérnyomás
  • A menopauza tünetei, mint a hőhullámok
  • PMS tünetek
  • Aranyér
  • Allergia
  • Légzőszervi és orrmelléküreg-fertőzések
  • A kognitív funkció elvesztése idősebb felnőtteknél
  • Visszér
  • Gyenge keringés (vénás pangás)
  • Folyadék visszatartás

A gyulladáshoz és a szabad gyökök károsodásához kapcsolódó markerek, például olyanok, amelyek hozzájárulhatnak a szívbetegségekhez, a cukorbetegséghez vagy a rákhoz

A rendelkezésre álló kutatási tanulmányok szerint itt többet megtudhat a hesperidin felhasználásáról és ezeknek a lehetséges előnyöknek egy részéről:

1. Harcol a gyulladás és az oxidatív stressz ellen

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a hesperidin fokozhatja a sejtek antioxidáns védekezőképességét és jelentősen csökkentheti a lipidperoxidációt. Úgy tűnik, hogy növeli az antioxidánsok szintjét, beleértve a glutationt , a C- vitamint és az E-vitamint , és fokozza más hasznos enzimek aktivitását.

Az Oxidative Medicine and Cellular Longevity folyóiratban megjelent egyik jelentés  szerint „A citrus-flavonoidok számos biológiai aktivitással rendelkeznek, és hatékony terápiás gyógyszerként jelentek meg a CVD kezelésében. A citrusfélék flavonoidjai megsemmisítik a szabad gyököket, javítják a glükóz toleranciát és az inzulinérzékenységet, modulálják a lipid anyagcserét és az adipocita differenciálódást, elnyomják a gyulladást és az apoptózist, valamint javítják az endothel diszfunkcióját. ”

Mivel a flavonoidok képesek leküzdeni az oxidatív stresszt, hasznosnak tekintik őket a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a szöveti gyulladás és még sok más kórkép kialakulásának megelőzésében.

A flavonoidoknak rákellenes hatása is lehet, mert gyökfogóként, oxigéneloltóként és hidrogént adományozó antioxidánsokként működnek, amelyek támogatják a sejtek egészségi állapotát.

2. Elősegítheti a szív- és érrendszer egészségét

A hesperidin segíthet az erek jobb működésében - emellett csökkentheti a magas vérnyomást és csökkentheti a gyulladás markereit is.

A flavonoidokról kiderült, hogy javítják a lipid anyagcserét, és úgy tűnik, képesek csökkenteni az LDL „rossz” koleszterinszintjét. Ez a képesség, valamint az, hogy gátolják az oxidációt, azt jelenti, hogy fogyasztásuk megelőző hatást nyújt az artériák megkeményedése / megvastagodása ellen, az úgynevezett érelmeszesedés ellen.

A hesperidin hígítja a vért? Úgy tűnik, hogy a hesperidin képes lassítani a véralvadást és növelni a vérzés kockázatát, ha vérhígító gyógyszerekkel együtt szedik, ezért fontos, hogy gondosan alkalmazza, ha a véralvadás kérdés.

Egy tanulmány megállapította, hogy a hesperidinnel kiegészített felnőttek  jelentősen javultak az endothelium működésében a magas zsírtartalmú étkezés után azokhoz képest, akik placebót szedtek.

Egy külön tanulmány megállapította, hogy a hesperidint tartalmazó narancslé napi egy hónapos fogyasztása  elhunyt résztvevők vérnyomását  és javította az endotheliális funkciókat.

3. Segíthet a menopauza tüneteinek kezelésében

Bizonyos vizsgálatok azt találták, hogy a kalciumpótlás (Calcilock) a hesperidinnel kombinálva hatékonyan képes megőrizni a csontok egészségét posztmenopauzás nőknél. Támogathatja az egészséges ereket és védekezhet a szívbetegségekkel szemben is, amely a menopauza utáni nők halálozásának fő oka.

A gyulladáscsökkentő képessége miatt egyéb menopauza-tünetek és PMS-tünetek kezelésére is használják, mint például hőhullámok és folyadékretenció. Például egy tanulmány megállapította, hogy a fitoösztrogének mellett az E-vitamin és a ligetszépeolaj, a hesperidin és a C-vitamin hatékony lehet a menopauzás nők hőhullámainak kezelésében .

4. Segíthet a kognitív egészség védelmében

Egy 2019-es jelentés szerint bizonyíték van arra, hogy a hesperidin neuroprotektív hatású , vagyis segíthet megőrizni az idegszövetek működését a különféle szerek által okozott károsodásoktól, valamint védelmet nyújt a neurodegeneratív betegségek , például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a Huntington-kór és a sclerosis multiplex ellen.

Bizonyos kis klinikai vizsgálatok azt találták, hogy ez a fenolos vegyület elősegítheti a kognitív funkciókat egészséges idősebb felnőttekben, mivel képes megvédeni az agyat és a neuronokat az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Ez javított agyi véráramláshoz, megismeréshez és memória teljesítményhez vezethet.

Például egy, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az idősebb felnőttek nyolc hét narancslé-kiegészítés (gazdag bioflavonoidforrás) gyengítette a kognitív hanyatlás markereit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések