A mustárolaj gyógyító hatásai

Mustárolaj - az "arany" folyadék, nagy hagyományokkal: Valaha az indiai emberek használták, később ezt a kiváló terméket a kínaiak felfedezték fűszerként, luxus ételként és értékes gyógymódként is. A mustárolajat glükozinolátnak is nevezik, és szó szerint több mint 3000 éve mindenki ajkán van. Különleges konzisztenciájával, egyedülálló ízével és hihetetlen sokoldalúságával imponál. Szükség szerint mustárolajat alkalmazhat akár belsőleg, akár külsőleg. Mitől olyan különleges a "mágikus gyógymód", amelyre a távoli múltban nagy szükség volt? Ezt és még sok minden mást itt megtudhat:

Mustárolaj kivonása

Önmagában a mustárolajat nem rendkívüli növényekből állítják elő. De éppen ellenkezőleg. Inkább a nasturtiumok, a torma vagy a mustár növények játszanak elemi szerepet: Kerti zsázsa, repce vagy vízitorma is felhasználható a termeléshez, mert ezek tartalmazzák azt az áhított összetevőt is, amely a mustárolajat olyan értékessé teszi: a glükozinolátot.

Míg a torma, a nasturtium vagy a mustár általában különösen jó minőségű mustárolajat garantál, addig a mustárolajat, amelyet kerti zsázsa, vízitorma vagy repce magjaiból állítottak elő, inkább otthon használnak. A mustárolajat hagyományosan az úgynevezett hidegprés eljárással extrahálják a csavarprésben. Érdekes módon ennek során nem használnak speciális segédeszközöket. Ez biztosítja az olaj nagy tisztaságát is. További pozitív mellékhatás: Mivel a hidegen sajtolás nem hoz létre hőt, az értékes vitaminok, enzimek, értékes nyomelemek stb. Szinte teljesen megmaradnak.

Mustárolaj-összetevők

A lecitin és a mirozináz enzim csak néhány kulcsfontosságú összetevő a mustárolajban. Alapvető vitaminokat is tartalmaz, például A-, B-, C- és E-vitaminokat. A nátrium, kalcium, magnézium és kálium szintén említést érdemel. Klór, réz, mangán, fluor, cink és réz csatlakozik az értékes hatóanyagok listájához. 

Az egészet többek között foszfor, vas, mangán, jód és réz egészíti ki. Azok, akik az olajat rendszeresen - belsőleg vagy külsőleg - használják, szintén élvezik a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Az élelmi rostok, az ásványi anyagok, a glükozid sinigrin és az esszenciális aminosavak egészítik ki az olaj szó szerinti "hasznos" összetevőinek csomagját.

A mustárolaj hatása

Nem számít, hogy belülről vagy külsőleg akarja-e használni a mustárolajat. A lehetséges felhasználási lehetőségek rendkívül változatosak, és a hatás számos területen klinikailag is bizonyított. Többek között az EESCOP és a fitoterápia európai tudományos szövetkezeteamely hivatalosan megerősítette a mustárolaj hatékonyságát. 

A súlyos megfázás, influenza, rossz közérzet vagy kimerültség ugyanolyan jól és megbízhatóan enyhíthető az olajjal, mint a bőr vagy a száj nyálkahártya gyulladása. Összességében ma már tudjuk, hogy az olaj fájdalomcsillapító, görcsoldó és gombaölő, valamint antibakteriális, gyulladáscsökkentő és immunizáló hatású. És nem csak azért, mert a keringést elősegítő és emésztést szabályozó hatásáról is ismert. Az olaj izzadást kiváltó és köptető hatással is rendelkezik, kiváló anyagcsere-nyomó, hangulatjavító hatása lehet, bőrirritáló és antibiotikus hatása jellemzi. Figyelembe véve,

A mustárolaj alkalmazása

Mustárolaj a hajra

A haj ápolásának és egészséges növekedésének figyelembevételével a mustárolaj szinte elengedhetetlen. A fő hangsúly itt a vérkeringést elősegítő hatásra irányul. Egyrészt finoman masszírozva meglazíthatja a szennyeződéseket, a faggyút vagy más szennyeződéseket a hajból és a fejbőrből. Ez serkenti a hajgyökerek aktivitását, így a haj rendszeres használat esetén ismét teltnek és terjedelmesnek tűnik. A fejbőrt nedvesség is biztosítja, így a haj összességében ellenállóbb. Könnyebb vigyázni, könnyebben fésülhető, és a selymes fényt hamarosan nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bárki, aki gyakran töredezett vagy törékeny hajjal küzd, minden bizonnyal meglepődik a mustárolaj pozitív hatásain. 

A hasított végek csak olyan esetekben fordulnak elő, amikor hagyni akarja, hogy a haja kinőjön, és ezért ritkán vágja egy ideig a fodrászatban. Ebben a tekintetben az olaj hasznos esszencia a haj egészségének biztosításához az alapoktól kezdve - és mindenekelőtt hosszú távon. A korpásodás elleni küzdelemben a mustárolaj is nagyon ajánlott. Ebben a tekintetben is központi jelentőségű az olaj keringést elősegítő, anyagcserét stimuláló hatása. A fejbőr kiterjedt masszázsai szó szerint "igazi csodákat" tehetnek, és új arcszínt teremthetnek. 

Csökken a hajhullás és serkenti a haj növekedését ha meg akarja nőni a haját, és ezért ritkán vágja le egy darabig a fodrásznál. Ebben a tekintetben az olaj hasznos esszencia a haj egészségének biztosításához az alapoktól kezdve - és mindenekelőtt hosszú távon. A korpásodás elleni küzdelemben a mustárolaj is nagyon ajánlott. Ebben a tekintetben is központi jelentőségű az olaj keringést elősegítő, anyagcserét stimuláló hatása. A fejbőr kiterjedt masszázsai szó szerint "igazi csodákat" tehetnek, és új arcszínt teremthetnek. Csökken a hajhullás és serkenti a haj növekedését ha meg akarja nőni a haját, és ezért ritkán vágja egy darabig a fodrásznál. 

Ebben a tekintetben az olaj hasznos esszencia a haj egészségének biztosításához az alapoktól kezdve - és mindenekelőtt hosszú távon. A korpásodás elleni küzdelemben a mustárolaj is nagyon ajánlott. Ebben a tekintetben is központi jelentőségű az olaj keringést elősegítő, anyagcserét stimuláló hatása. A fejbőr kiterjedt masszázsai szó szerint "igazi csodákat" tehetnek, és új arcszínt teremthetnek. Csökken a hajhullás és serkenti a haj növekedését

 A mustárolaj szintén nagyon ajánlott. Ebben a tekintetben is központi jelentőségű az olaj keringést elősegítő, anyagcserét stimuláló hatása. A fejbőr kiterjedt masszázsai szó szerint "igazi csodákat" tehetnek, és új arcszínt teremthetnek. Csökken a hajhullás és serkenti a haj növekedését A mustárolaj szintén nagyon ajánlott. Ebben a tekintetben is központi jelentőségű az olaj keringést elősegítő, anyagcserét stimuláló hatása. A fejbőr kiterjedt masszázsai szó szerint "igazi csodákat" tehetnek, és új arcszínt teremthetnek. Csökken a hajhullás és serkenti a haj növekedését

Mustárolaj a bőr számára

Tekintettel az olaj vérkeringést elősegítő hatására, ideális az arcszín javítására vagy a bőr szennyeződésének enyhítésére. A gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságok itt különösen előnyösek. 

A pattanások, szennyeződések, például a miliák vagy más bőrspecifikus változások ennek az olajnak a rövid távú, de rendszeres használatával gyorsan és hatékonyan eltávolíthatók. Ebben a tekintetben nem mindegy, hogy az arc bőrét vagy a test hámrétegét, illetve a kezeket és lábakat kell-e az olajjal kezelni. Apropó: Ha szakmai okokból naponta sok órát kell talpon állnia, gyakran súlyos lábfájdalmaktól szenved.

Ha a lábak és az alsó lábak bőrét megdörzsöli az olaj, akkor a jellegzetes fájdalomcsillapító hatás gyorsan érezhető. Az egyik szempont, amely itt is előny: a vérkeringést serkentő hatás. Valójában igazi öröm mustárolajjal dörzsölni a bőrt a test különböző területein.

Mustárolaj a konyhában

A mustárolaj egyedülálló ízének és sajátos aromájának köszönhetően kiváló fűszer. Általánosságban elmondható, hogy az ételek nagyszerű ízét az ókortól kezdve használják az ételek elkészítéséhez. Tehát nem meglepő, hogy sok háziasszony és férfi vízitorma, repce vagy házi kerti zsázsa olaját csavaros prés segítségével állítja elő. 

Javasolt többek között a mártások és a mártások ízének fokozása, de felhasználható hús pácolására és levesek ízesítésére is. Alapvetően gyakorlatilag nincsenek korlátai a kreativitásnak a konyhában. Aki pedig esetleg túl sok jót evett vagy ivott, annak ajánlott egy teáskanálnyi olajat használni, mert ez kissé enyhíti a stresszes májat. Májfájdalom, gyomorégés, A teljesség érzése eleve nem jelentkezik. Emellett az olaj étvágyfokozó jellegét is érdemes megemlíteni.

Mustárolaj a kozmetikumokban

A mustárolaj szó szerint jót tesz a bőrének és a hajának. Ebből a szempontból egyenesen nélkülözhetetlen a kozmetikumok széles világában. Ha minden mosás után belemasszírozza az olajat a haj végébe, vagy - különösen sérült haj esetén - a törékeny haj hamarosan a múlté lesz. Használható masszázsolajként az arc, a nyak, a mellkas, a karok, a gyomor, a lábak és a fenék számára is. A keringést elősegítő hatás hosszú távon hozzájárul a bőr feszesítéséhez. 

A bőr tisztításáért is tehet valamit. Tehát van értelme a mustárolajat évente körülbelül háromszor-négyszer használni kúraszerűen: Például az olajat három-négy hét alatt reggel és este vastagon alkalmazzák a bőrön. Ezután helyezzen fóliát a tetejére, hogy megakadályozza az olaj kiszáradását a levegőben. Ez okozza, hogy a hatóanyagok 15 perc körüli időtartam alatt folyamatosan behatolhatnak a bőrbe. A toxinokat kiürítik, a bőr frissebbnek és vérrel jól ellátottnak tűnik. 

Az antioxidáns hatás tekintetében rövid idő múlva észreveheti az arc és a nyak markáns ráncainak enyhülését. De a mustárolaj még ennél is többet tehet: ha reggel és este rendszeresen kenjük le luffával vagy masszázsszivaccsal a gyomorra, a combra és a fenékre, és ha szükséges, a felkarra, sokakban narancsbőr-csökkentő hatású esetek. Az arcszín összességében feszesebbnek tűnik, és a narancshéj egyre inkább eltűnik. Az antioxidáns hatást illetően rövid idő múlva észreveheti az arc és a nyak markáns ráncainak enyhülését. 

De a mustárolaj még ennél is többet tehet: ha reggel és este rendszeresen egy luffával vagy masszázsszivaccsal kenjük a gyomrot, a combot és a feneket, és ha szükséges, a felkarra, sokakban narancsbőr-csökkentő hatású esetek. Az arcszín összességében feszesebbnek tűnik, és a narancshéj egyre inkább eltűnik. 

Az antioxidáns hatást illetően rövid idő múlva észreveheti az arc és a nyak markáns ráncainak enyhülését. De a mustárolaj még ennél is többet tehet: ha reggel és este rendszeresen luffával vagy masszázsszivaccsal kenjük a gyomrot, a combot és az alját, és ha szükséges, a felkarra, sok esetben cellulitcsökkentő hatású. Az arcszín összességében feszesebbnek tűnik, és a narancshéj egyre inkább eltűnik.

Mustárolaj reuma ellen

A mustárolaj már régóta ismert, mint jótékony reumakészítmény. Még az ókorban is azt mondják, hogy az emberek mustárolajat használtak reumatikus panaszaik enyhítésére. Az intenzív gyulladáscsökkentő hatás és nem utolsósorban a keringési és méregtelenítő hatás hasznos társává teszi a reumás betegek számára. Fontos, hogy az olajat bőségesen öntsük egy kissé felmelegedett ruhára, és vigyük fel a test érintett területeire. 

A legjobb, ha az egészet fóliával csomagoljuk. Ily módon a hő a bőrön marad, és ezért nem szabadul fel. További mellékhatás, hogy az olaj nem száradhat ki és nem maradhat a ruhában, hanem fokozatosan szabadul fel a testben. A lábujjak vagy ujjak reumatikus panaszai olajfürdőkkel is jól kezelhetők. Erre a célra körülbelül egy liter literet teszünk egy kis tálba, és kissé felmelegítjük. Ha belemeríti a végtagokat - körülbelül negyedórára -, akkor a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatás meglehetősen észrevehető.

Mustárolaj gyulladás ellen

Köztudott, hogy a mustárolaj kiválóan hat mindenféle gyulladás ellen A gyulladásos ízületi betegségek nyugtató mustártömörítéssel enyhíthetők. Az arcon lévő pattanások és mitesszerek szintén gyorsan eltávolíthatók a gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően. Ehhez három-négy cseppet tesz a reggel és este kezelendő bőrterületekre, és akkor feltételezheti, hogy a gyulladás szó szerint egyik napról a másikra "kihúzódik" a bőrből. 

Még az íny gyulladása esetén is elengedhetetlen az olaj használata. Ideális esetben a fájdalmas helyekre kenje az olajat közvetlenül az ínyen, és egy szegfűszeget rágjon meg. A szegfűszeg illóolaja egyébként bevált otthoni gyógymód a fogfájás ellen, a mustárolaj erejével kombinálva fájdalomcsillapító hatású és segít csökkenteni a gyulladást. A gennyfókuszok rendszeres használat mellett is könnyebben gyógyulhatnak.

Mustárolaj hólyaghurut esetén

A hólyaghurut ellen gyakran csak az antibiotikumok segítenek. Vannak azonban olyan emberek, akiknél az antibiotikum nem működik - bármilyen okból is -, vagy egyszerűen nem tudják elviselni. Ebben a tekintetben alternatívákra van szükség a hólyag vagy a hólyag-húgyúti gyulladás gyógyításához. Az a tény, hogy a mustárolajnak antibiotikus hatása van. 

Ezenkívül van gombaölő és baktériumölő hatás is. A kapszulákként szedett mustárolaj antibiotikus, gyógyító, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású. A húgyúti gyulladás könnyebben gyógyulhat, és már nem fáj. Ebben a tekintetben a hosszú távú hatást is hangsúlyozni kell.

Mustárolaj a rák kockázatának csökkentésére

A rák sokféleképpen alakulhat ki. Nem ritka, hogy a szervezetben felhalmozódott méreganyagok okozzák a rákos sejtek kialakulását. Emellett vannak olyan mentális betegségek is, amelyek relevánsak lehetnek ebben az összefüggésben. A stressz vagy más pszichés túlterhelés okozta gyomorfekély előbb-utóbb elfajulhat és rákos fekélyré válhat. 

A tudomány még nincs teljesen egyetértésben, de sok minden utal arra, hogy a mustárolaj értékes "kis segítő". A depressziós hangulatok enyhítése, valamint a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatások figyelembevételével méltányos azt mondani, hogy a mustárolaj hasznos készítmény a rákos sejtek kialakulásának kockázatának csökkentésére.

Mustárolaj a fáradtság és a depressziós tünetek tünetei ellen

A mustárolaj csak akkor adható be, ha a depressziós hangulat vagy a melankólia elleni fellépés a feladat, nem mindig elegendő a mérhető siker eléréséhez. A legkülönbözőbb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy itt fontos a több készítmény átgondolt kombinációja. Kimutatták, hogy a mustárolaj Bach-virágokkal, a citromfűvel és a kevés csepp formájában adott olívaolajjal együtt pozitív eredményeket érhet el. 

Alternatív megoldásként dióolaj is használhatóolívaolaj helyett segít előidézni ezt a hatást. Természetesen e tekintetben mindig figyelembe kell venni a depressziós hangulatok súlyosságát. A depresszió vagy az enyhe hangulat átmeneti fázisai azonban nagyon jól enyhíthetők ezzel a kombinációval. Meg kell jegyezni, hogy a terméket a lehető leghosszabb ideig - kb. Naponta kétszer-háromszor - szedik.

A mustárolaj adagolása és bevitele

Akár helyileg is használhatja a mustárolajat, akár kapszula vagy drazsé formájában. A fő termék, az olaj, amelyet fél vagy literes palackokba töltenek, sokféle célra felhasználható. Használhatja láb- vagy teljes testű fürdő dúsítására, körülbelül két kupaknyi olajat adva a vízhez. Ha nyugtató mustárolaj-borogatásokat szeretne adni, helyezzen egy sapkát az előmelegített ruhára, és tegye a kezelendő testrészekre. A mustárolaj gyógyszerként tabletta formájában vagy kapszula formájában is kapható. Általában körülbelül egy tablettát vesz be - reggel, délben és este. Körülbelül két-négy hét alatt.

Mire kell figyelni mustárolaj vásárlásakor

Ha eladásra akarja kapni a mustárolajat, tanácsos csak pénzmegtakarítás céljából nem figyelni az euróra. Mivel, mint a tapasztalatok gyakran mutatják, az ebbe a kategóriába tartozó olcsó termékek gyakran szennyező anyagokkal vannak szennyezve. Előfordul az is, hogy a magok maradványait, például szennyeződéseket, szemcséket vagy köveket nem válogatják ki préselés előtt.

Ez azt jelenti, hogy ezek is zúzott állapotban kerülnek az olajba. Nem különösebben ízletes teljesítmény. De nem csak azért, mert ezáltal csökken az olaj tisztasága - akárcsak a gyógyító összetevők aránya. Vásárláskor ezért mindenképpen tiszta, hidegen sajtolt olajat használjon. A fél liter átlagos ára tíz és 15 euró körül mozog. Ha az olaj lényegesen alacsonyabb áron van a piacon, akkor magabiztosan tartózkodhat a vásárlástól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések