Harcolj a pattanások és a laurinsavfertőzések ellen



Mi a laurinsav?

A laurinsav egy bizonyos típusú zsírsav, amely a telített zsírtartalmú ételekben található meg. A laurinsav egyetlen legjobb forrása a kókuszdió, és valójában a kókuszdióolaj számos olyan előnye, amelyet a kutatási körülmények között jól megalapoztak, a laurinsav jelenlétének köszönhető.

Közepes láncú zsírsavként (MLFA), más néven közepes láncú trigliceridként (MCT) a laurinsav a lipidekként ismert szerves vegyületek osztályába tartozik. A lipidek a zsírok, a makrotápanyagok másik neve, amelyek az emberi egészség szempontjából létfontosságúak a sejtmembránok felépítéséhez és megakadályozzák a test „éhezési” állapotba kerülését. Minden zsír és olaj zsírsavaknak nevezett kis vegyületek láncaiból áll, és kémiai szerkezetük határozza meg, hogy telítettnek vagy telítetlennek tekinthetők-e.

Az emberi testnek telített és telítetlen zsírokra egyaránt szüksége van; valójában nem létezhetünk nélkülük. A zsírsavak beépülnek minden sejtmembránunkba, párnázzák és támogatják szerveinket, hormontermelésre szolgálnak, sőt értékes energiaforrásként szolgálnak. A zsírtartalmú ételek szintén hozzájárulnak a zsírban oldódó tápanyagok felszívódásához, amelyek kulcsfontosságúak az általános egészség szempontjából, és egyesek a vírusos és bakteriális fertőzések elleni küzdelemben is segítenek.

Bár sokan még mindig tartanak a telített zsírforrások, például a kókuszdió vagy a vaj elfogyasztásától, ezek az ételek számos előnnyel járnak a speciális zsírsavak mellett, mint a laurinsav - tápanyagok, például A- , D- és E- vitamin , valamint kálium és magnézium, csak hogy megemlítsem kevés.

Laurinsav előnyei

1. Erős antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Tanulmány utáni tanulmány azt a lenyűgöző immunerősítő hatást mutatja, amelyet a laurinsav képes előidézni az emberi testben. 30 különféle antibaktericid tulajdonságuk miatt vizsgált zsírsav közül a laurinsav az első helyen állt ! Az Antimikrobiális szerek és a kemoterápia folyóiratban megjelent tanulmány adatai szerint a C12 (laurinsav) a leginkább gátló telített zsírsav a károsító szervezetek ellen.

Amikor a laurinsav monolaurinná alakul, lényegében baktériumölőként viselkedik. Képes számos káros kórokozó gazdasejt megölésére a szervezetben, ezáltal hatékony módja a fertőzések, vírusok, emésztési rendellenességek és krónikus betegségek kezelésének vagy megelőzésének.

Bár a laurinsav képes kezelni a gyakoribb betegségeket, például a megfázást vagy az influenzát , a laurinsav pozitív eredményeket mutat olyan súlyos állapotok kezelésében, mint a herpes simplex vírus (HSV), a krónikus élesztőfertőzések és még a HIV / AIDS is. Azt is kimutatták, hogy megöli a Staphylococcus Aureus nevű baktériumokat, amelyeket veszélyes kórokozóknak tekintenek , amelyek súlyos fertőzéseket és haláleseteket okozhatnak.

A laurinsav egyéb felhasználásai közé tartozik a fertőzések, például a bronchitis, a Candida vírus, a nemi úton terjedő betegségek, például a gonorrhoea, az emberi papillomavírus (HPV) vagy a chlamydia által okozott genitális szemölcsök, valamint a paraziták által okozott bélfertőzések.

2. Segít az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben

A laurinsav természetes kórokozóval szembeni kihasználásának kihasználása különösen igaz, figyelembe véve az antibiotikum-rezisztencia növekvő kockázatát , amellyel most szembesülünk. A tanulmányok azt mutatják, hogy a laurinsav forrásait - ideértve a széles körben elérhető és megfizethető kókuszolajat is  -  fel kell használni a szokásos gombás fertőzések természetes kezelésében a szokásos antibiotikumokkal szemben, amikor csak lehetséges, figyelembe véve a gyógyszerrel szemben rezisztens fajok térnyerésével kapcsolatos új adatainkat.

3. A szívbetegség alacsonyabb kockázatához kapcsolódik

Míg a mesterséges zsírokban található egyes hosszú láncú trigliceridek - beleértve a növényi magolajokat és a hidrogénezett kókuszzsírt - a szívbetegségek magasabb kockázatához kapcsolódnak, alapvetően az ellenkezője igaz a természetes közepes láncú triglicerideknek, beleértve a laurinsavat. A legfrissebb tanulmányok szerint a természetes, feldolgozatlan kókuszdióban, a kókuszolajban és a kókusztejben található zsírok nem emelik a szérum teljes koleszterinszintjét, és nem járulnak hozzá a szívbetegségekhez.

A The Current Athersclerosis Reports folyóiratban megjelent jelentés kimutatta, hogy a telített zsírbevitel és az emberek érelmeszesedési kardiovaszkuláris betegség kockázatának kapcsolata továbbra is ellentmondásos. Összességében az étrendben a telített zsírok helyettesítése többszörösen telítetlen zsírokkal csökkenti az LDL-koleszterint (az úgynevezett „rossz fajta”) és a HDL-koleszterint (a „jó fajtát”), ami nem ideális. A telített zsírok szénhidrátokkal, különösen finomított szénhidrátokkal és hozzáadott cukrokkal történő helyettesítése szintén drámai módon megnöveli a trigliceridek és a kis LDL-részecskék szintjét, és csökkenti a HDL-koleszterin szintjét, ami csak növeli a szívbetegségek, az elhízás és az inzulinrezisztencia előfordulását .

És ne felejtsük el, hogy a transz-zsírokhoz képest a természetes telített zsírok óriási előrelépést jelentenek az egészségügyi előnyök szempontjából. A transz-zsírokat és a telített zsírokat az élelmiszer-gyártók az élelmiszer szilárdságának és állagának stabilizálására használják, de a telített zsírok és a transz-zsírok koleszterinszintre gyakorolt ​​hatása között jelentős különbségeket állapítottak meg a klinikai vizsgálatok.

Egy tanulmány megállapította, hogy a laurinsav (C12: 0) egészséges felnőtteknél sokkal kedvezőbb vérzsírprofilt eredményezett, mint a transz-zsírsav- tartalmú étrend . Ezért az egészségügyi szakértők egybehangzóan egyetértettek abban, hogy a laurinsavban gazdag szilárd zsírok, beleértve a kókuszolajat és más trópusi zsírokat, előnyösebbek az élelmiszeriparban, mint az ember által előállított, veszélyes transzzsírok.

4. Előnyök a bőr egészségére és természetesen küzdenek a pattanások ellen

A laurinsav erős baktericid tulajdonságai felhasználhatók a pattanások hatékony és természetes kezelésére. Tanulmányok bebizonyították, hogy a laurinsav antibiotikus kezelési módszerként működik a Propionibacterium baktériumok ellen , amely pattanásos pattanásokat okoz a bőrön. Ez a baktérium elősegíti a follikuláris gyulladást (gyulladásos pattanások), különösen akkor, ha más bőrbaktériumok vannak jelen, beleértve a P. acnes-t, a Staphylococcus aureust (S. aureus) és a Staphylococcus epidermidi s-t (S. epidermidis).

Egy, a The Journal of Investigative Dermatology-ban megjelent 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a laurinsavval végzett kezelés 15-ször jobban képes megállítani a baktériumok szaporodását a bőrön, mint a legtöbb vény nélkül kapható pattanásos gyógyszerhez hozzáadott kémiai benzoil-peroxid (BPO)! És ezek az előnyök nem járnak a kereskedelmi pattanáskezelések egyik mérgező mellékhatásával, beleértve a bőrpírt, duzzanatot, hámlást és szárazságot. A laurinsav injekciója és epikután alkalmazása 24 és 48 óra elteltével hatékonyan csökkentette a P. pattanás ciszták számát, amelyek kolonizálódtak a bőrön, a szájban és a fülekben, miközben csökkentették a duzzanatot, a fájdalmat és a gyulladást. Ezért működik a laurinsavban gazdag kókuszolaj a bőr számára .

5. Összefügg az egészséggel és a hosszú élettartammal a hagyományos populációkban

Világszerte rengeteg népesség, különösen a Csendes-óceán déli részén és a Polinéz-szigeteken őshonos lakosok évszázadok óta gyarapodnak a telített zsírok fogyasztásában. Megtették ezt anélkül, hogy a mai nyugati világ számos „modern” egészségügyi problémáját tapasztalnák. Ezért „ kék zónának ” hívják , ahol az emberek általában hosszabb és egészségesebb életet élnek.

Valójában a világ bizonyos trópusi részein a kókuszdió - laurinsavat tartalmazó - alapvető növény, és az emberek étrendjében található zsírok hatalmas százalékát teszik ki. Vannak, akik kalóriájuk több mint 60 százalékát kókuszdióból kapják! Ellentétben azzal, amit az Egyesült Államokban és sok más fejlett országban látunk, ezek az emberek, akik sok telített zsírtartalmú, hagyományos étrendet fogyasztanak, nagyon alacsony arányban szenvednek szívbetegségekben, cukorbetegségben, elhízásban és egyéb aggodalmakban.

6. Megőrzi az ételeket és megakadályozza a szennyeződést

Telített zsírként a laurinsav vízben nem oldódik és stabil. Ez az egyik oka annak, hogy a kókuszolajat néha erősen módosítják és hozzáadják olyan dolgokhoz, mint a természetes bőrápolási  termékek, az élelmiszer-ipari termékek és az állati takarmányok, hogy stabilizálják azok textúráját és megjelenését. A laurinsav és származékai ipari felhasználása magában foglalja a szappanok, testápolók, nedvesítőszerek, gumik, lágyítók, detergensek és rovarölő szerek készítését. Míg ez a fajta finomított kókuszolaj elveszíti előnyeinek nagy részét, a módosítatlan laurinsav segíthet megelőzni az avasodást és meghosszabbíthatja a romlandó élelmiszerek eltarthatóságát.

A laurinsav antibakteriális tulajdonságai jótékony anyaggá teszik a mikrobák, toxinok és rákkeltők szaporodásának megakadályozását az élelmiszerekben vagy a háztartási termékekben. Ez az oka annak, hogy rajongok a tiszta kókuszdióolaj sokféle használatához és kezeléséhez, akár a bőrödre és a hajadra, akár borotválkozni, akár kókuszolajhúzással próbálkozni.

A laurinsav legjobb forrásai

A Laurinsav elsősorban a természetes telített zsírtartalmú ételekben található meg, mint a kókuszdió és a pálmaolaj. A kókuszdióban lévő zsír körülbelül 50 százaléka - pontosabban valahol 44–53 százalék között van - laurinsav. Ez a kókuszdiót jelenti az egyetlen legjobb laurinsavforrás . Az előnyökben gazdag pálmaolaj  (más néven pálmamagolaj) egy másik értékes forrás, anélkül, hogy valahol ugyanannyi lenne, de esetleg valamivel kevesebb.

A kókuszdiónak van mosodai listája az egészségügyi előnyökről, ezért azok az egyik kedvenc táplálékom a gyógyításhoz. Míg a kókuszlisztnek és a kókuszvíznek vannak előnyei és egyedülálló felhasználási módjai, a kókuszolaj vagy a tejszín / tej található meg a laurikus anyagban, mivel a kókuszdió zsírmolekuláiban él.

A tiszta laurinsavat nem lehet közvetlenül bevenni, mert súlyosan irritálja az emésztőrendszert. Szerencsére, ha kémiailag kötődik a glicerinhez (egy másik vegyület, amely kókuszdióban vagy más telített zsíros ételekben található), nincsenek gyomor-bélrendszeri problémák, és a szervezet könnyen felszívja azt.

A laurinsav egyéb természetes forrásai közé tartozik a fűvel táplált állatokból , köztük tehenekből, juhokból és kecskékből származó tejzsír és vaj . Ezek körülbelül 3% laurinsavat tartalmaznak, ami lényegesen kevesebb, mint amit a kókuszdió és a pálmaolaj biztosít.

Végül néhány újonnan géntechnológiával módosított olaj, beleértve a repcét vagy a repcét, akár 36 százalékos laurinsavat is képes biztosítani, de ezek saját kockázattal járnak. A magasan feldolgozott és megmunkált finomított olajokat általában kémiai oldószerek és toxinok felhasználásával készítik. Emiatt, és mivel számos további előnyt nyújt, a kókuszolaj sokkal természetesebb és előnyösebb módszer a laurinsav megszerzésére.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések