Szépségápolás a bőr kollagénjének javítására



A kollagén étrendből  adaptálva : 28 napos játék a tartós fogyásért, az izzó bőrért, a bél egészségi állapotáért és egy fiatalabb emberért.

A test kollagéntermelése az életkor előrehaladtával természetesen lelassul. Köszönhetjük ennek a folyamatnak az öregedés jeleit, például a ráncokat, a bőr megereszkedését és az ízületi fájdalmakat. Nyilvánvaló, hogy a kollagén hatással van a megjelenésre. Sokan ellensúlyozzák a termelés ezen lassulását a kollagénporral való kiegészítéssel, amelynek rengeteg előnye van , de itt van egy titok: akkor működik a legjobban, ha számos más stratégiával együtt alkalmazzák, amelyek támogatják és elősegítik a kollagéntermelést a szervezetben.

A piacon több tucat kozmetikai kezelés található, amelyek közül sok javíthatja bőrének megjelenését. De mivel tudom, hogy a kollagén mennyire fontos az öregedő bőr megfordításához, ez a három megközelítés a kedvencem - és érdemes kipróbálni.

3 szépségápolási terápia a bőr kollagénjének javítására

1. Vörös fényterápia

A fényterápia valójában egy ősi gyógyító hagyomány, amelynek gyökerei Egyiptom, Görögország, Kína és India orvosi hagyományai. Ebben a kortárs változatban kis teljesítményű vörös fényhullámok bocsátódnak ki a bőrön keresztül. A vörös fényt a bőr körülbelül 8-10 milliméteres mélységig képes elnyelni, így behatolhat a dermisbe, a bőrrétegbe, ahol a kollagén nagy része található.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a 600–1 300 nanométeres spektrumtartományú fény - a vörös fény 620–700 nanométer - hasznos a sebgyógyulás, a szövetek helyreállítása és a bőrfiatalítás elősegítésére. (Egyébként a vörös fény nem rendelkezik a veszélyesebb UVA- vagy UVB-sugarakkal, amelyek a bőrrákhoz és az idő előtti öregedéshez kapcsolódnak.) A sejtproliferáció stimulálásával lehúzza ezt a varázslatos trükköt. Pontosabban, a vörös fényterápia regenerálja a fibroblasztokat, azokat a sejteket, amelyek kollagént eredményeznek.

Ugyanakkor a terápiát mérsékelten hatékonynak tekintik a hajhullás visszafordítására és a tüsző növekedésének serkentésére. A technika szakirodalmi áttekintése (más néven alacsony szintű lézerterápia) a Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem kutatóinak arra a következtetésre jutott, hogy ez stimulálhatja a haj növekedését mind a férfiak, mind a nők körében, és működhet azáltal, hogy a szőrtüsző epidermális őssejtjeit kiváltja váltás termelési módba.

2. Mikroneedling

Kollagén indukciós terápiaként is ismert, a mikrotű egy minimálisan invazív bőrkezelés, amelyet egy apró tűkkel ellátott eszköz áthelyezésével végeznek a bőr felett, és a legfelső rétegben enyhe lyukasztásokat végeznek. Bár otthon is megteheti, ha rendelkezik mikrotűző eszközzel, a legbiztonságosabb, ha egy tapasztalt bőrgyógyászt vagy esztétikust keres fel kezelésre. A végtelenül kicsi sebek helyreállítási üzemmódba juttatják a bőrt, és késztetik a testet a kollagén és a fibroblaszt termelésének fokozására.

A plasztikai és rekonstruktív sebészetben megjelent tanulmány megállapította, hogy az egy-négyszer kezelt betegeknél jelentősen javultak a ráncok, a hegek és a striák - és hat hónappal a kezelés után jelentős növekedést mutattak a kollagénben és az elasztinban.

Hasonlóképpen, a Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery folyóiratban megjelent tanulmány megvizsgálta, hogy a kezelés milyen jól működik a mély aknés hegekben szenvedő betegeknél; amikor a vizsgálat befejeződött, a résztvevők többségének mérhető csökkenése volt a hegesedés súlyosságában, és több mint 80 százalék 10 éves skálán értékelte kiválónak a kezelését.

A mikroszemcsék a haj növekedését is elősegíthetik. Az egereken végzett kutatások a szőrrel kapcsolatos gének fokozott expressziójára és a szőrnövekedés stimulálására utalnak a mikrotűző egerekben. Egy emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy amikor a mikrotűzést a vényköteles hajhullás kezelésére szolgáló Minoxidillel együtt alkalmazták, az hatékonyabb volt, mint önmagában a Minoxidil.

3. Gyakorolja

Oké, szóval ez önmagában nem kozmetikai kezelés, de meg kellett említenem az itteni edzést. Ha izzad, akár aerobik edzéssel, akár erősítő edzéssel, növeli a növekedési hormon termelését. És a növekedési hormon arra ösztönzi a fibroblasztjait, hogy több kollagént ürítsenek ki.

Bár a testmozgás legtöbb formája úgy tűnik, hogy kiváltja a növekedési hormont, a legfrissebb kutatások szerint az erőedzés és az intervall edzés (más néven burst edzés) a leghatékonyabb. És a kettő összerakása jelentheti a legnagyobb durranást.

A PLoS ONE tanulmányában a kutatók egészséges fiatal és középkorú önkénteseket toboroztak egy 13 hetes képzési programban való részvételre, amely kétféle képzést váltott fel. Az egyik foglalkozás során a résztvevők intervall edzést végeztek - három-öt futás vagy kerékpározás maximális sebességgel, majd passzív felépülés két-három percig. Két nappal később visszatértek egy ellenállási edzésre.

Az ellenállóképzéshez a résztvevők fokozatosan nagyobb súlyokat alkalmaztak, és öt-hat gyakorlatot végeztek, amelyek az összes fő izomcsoportot megcélozták. Összehasonlítva egy kontrollcsoporttal, akik nem vettek részt a programban, a testgyakorlási csoportban lévőknél szignifikánsan magasabb volt a növekedési hormon szintje nyugalmi állapotban és egy sprint gyakorlatra reagálva.

Ugyanilyen érdekes, hogy az edzésprogram előtt a fiatalabb résztvevők növekedési hormon szintje magasabb volt; a 13 hetes edzés után eltűnt a korkülönbség a növekedési hormon tekintetében. Ez arra utal, hogy egy kombinált képzési program segíthet a középkorúak számára a kollagént fokozó hormonok fiatalosabb szintjének elérésében.

És ne feledkezzünk meg az adaptív testmozgásról, például a jógáról. Ez is nagyszerű lehet ahhoz, hogy a bőr fiatalos és friss maradjon, mert csökkenti a stresszt, kollagénölő. Az oldalsó hajlító és lefelé mutató pózok egészséges adag vér és oxigént juttatnak az egész testhez, beleértve a bőrt is.

Sőt, a glutation , egy erős antioxidáns, magasabb azoknál az embereknél, akik rendszeresen jógáznak, míg a stressz hormon szintje alacsonyabb, így testének belső környezete kollagén-barátabbá válik. Esküszöm a jóga stresszcsökkentő előnyeire, és feleségem, Chelsea is. Ha még nem vagy gyakorló, azt javaslom, hogy hetente legalább egy napon add hozzá a szokásos fitneszruhához.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések